Elérhetőségeink


Cím
1125 Budapest (XII. kerület)
Virányos út 16.

Telefon
061/200-24-41061/200-24-41
0670/77 64 775

Email
info@baberkiado.hu
pakozdijudit@gmail.com


Megjelent könyvekNyisztor Tinka, Pákozdi Judit

Csángó galuska

A moldvai csángó magyarok körében még soha, senki nem írt le receptet, kézzel írott feljegyzések sem forognak az asszonyok között, soha nem is főztek kötött szabályok szerint. A családok összetartásában, a háztartásvezetésben, sütés-főzésben a szokás, a hagyományok követése és az Isten segítette őket. A csángó magyarság fogyása, elvándorlása, asszimilációja az elmúlt évtizedekben felgyorsult, ezért érezték a szerzők: Nyisztor Tinka moldvai etnográfus és Pákozdi Judit budapesti szerkesztő, újságíró sürgető kötelességüknek, hogy a még fellelhető és emlékezetbéli étkezési szokásokat, recepteket felkutassák, lejegyezzék, és közre adják, ezzel reményeik szerint megmentve a feledésre ítélt hagyományok e jelentős körét.


A kötet két részből áll. Elsőként „A szokás nagy úr” címmel élvezetes tanulmány mutatja be a csángók hagyományos és máig élő táplálkozási szokásait, a napi kétszeri étkezés rendjét, az ünnepi és hétköznapi fogásokat, az ételek jellegzetes főzési módját, alapanyagait.

A második rész a moldvai csángó asszonyok között gyűjtött másfélszáz receptet tartalmazza, némelyiket az asszonyok eredeti elmondását idézve is, de mindet közérthető mai magyarsággal megfogalmazva. A leírásokban azonban sok a hitelesség kedvéért meghagyott ismeretlen csángó kifejezés, melyek megértését külön szómagyarázat segíti. Ennek köszönhetően az ételek minden nehézség nélkül elkészíthetőek.Első kiadás 2009, második kiadás 2010
240 oldal, 210 színes képpel

Könyvesbolti ára 3750 Ft
Kedvezményes ára a kiadónál 2500 Ft

Vásárláshoz, megrendeléshez kérjük, kattintson a megfelelő menüpontra

Ide kattintva bepillanthat a könyvbe >>

A szerzők

Dr. Nyisztor Tinka
a moldvai Pusztinán született. Tanulmányait román nyelven végezte, románul is érettségizett. 13 éven keresztül az erdélyi Sepsiszentgyörgyön dolgozott egy gépgyárban. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Budapesten végezte néprajz szakon (1990-1996), ahol Ebéd és vacsora: A táplálkozáskultúra szerkezete egy moldvai faluban (Pusztina 1920-1995) című szakdolgozatával etnográfus diplomát szerzett. Kutatóképző tanulmányokat az ELTE Európai Etnológia Doktori Iskolában, valamint Bukarestben és a svájci Neuchâtelben folytatott, közben saját témáján, szülőföldjén dolgozott. Doktori (PhD) értekezését 2008-ban Budapesten védte meg Hétköznapok és ünnepnapok:
A moldvai magyarok táplálkozásának etnográfiája címmel. 2001-ben hazatért Pusztinába, ahol a moldvai csángó magyarok mindennapjait éli. A kulturális élet tevékeny résztvevője, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének vallási ügyekért felelős tisztségviselője, a magyar miséért, az anyanyelv templomi használatának bevezetésért küzd évek óta.
Pákozdi Judit
 gasztronómiai újságíróként több évtized óta a magyar konyha hagyományainak megőrzéséért, értékeinek elismeréséért, családösszefogó, nemzetmegtartó erejének tudatosításáért dolgozik.  Gyűjti és publikálja a határainkon kívül és belül fellelhető, feledésre ítélt magyar recepteket. Tősgyökeres budapesti, tanulmányait a  Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán valamint a MÚOSZ Újságíró Akadémiáján végezte. Pályafutását a Vendéglátás című folyóiratnál  kezdte, majd a Magyar Konyhánál, Közép-Európa első gasztronómiai magazinjánál folytatta, amelynek munkatársa, majd megszakítással  főszerkesztője volt 2006-ig. Azóta saját kiadóját vezeti, amely könyvek mellett megjelentette a Biokosár ökomagazint. Nevéhez fűződik az Ezeríz főzőiskola megalapítása 2003-ban. Eddig 12 szakácskönyvet írt, hatot fordított, tizennégyet szerkesztett. Több éve részt vesz az InfoRádió Tálaló című gasztronómiai magazinműsorában. Legjelentősebb műve az 1992-ben megjelent Kárpátaljai kóstoló, amely Kárpátalja-szerte gyűjtött, 222, még sohasem publikált helyi receptet tartalmaz.  Édesanyám főztje

Minden ízében valódi emlékkönyv a Babér Kiadó legújabb kötete.
A kötet híres férfiak képekkel kísért vallomásait tartalmazza a gyermekkorról, a szülői házról, az örökre felejthetetlen otthoni ízekről. 40 édesbús visszaemlékezést olvashatunk, amelyek egyszerre engednek bepillantást egy-egy család történetébe, az elmúlt fél évszázad történelmének életükben hagyott lenyomataiba, a család féltve őrzött fényképalbumaiba, s az édesanyák kézzel írott receptes könyveibe.Ez a könyv egyszerre lebilincselő olvasmány, képes album és szakácskönyv. Az írások jeles írók, színészek, tudósok, közéleti emberek saját tollából, illetve ismert újságírók interjúiból született az elmúlt 30 év során. Visszaemlékezések, amelyekből az utódok is töltekezhetnek.


40 vallomás 40+2 recept, 152 oldal, 170 kép
Megjelenés: 2010


Könyvesbolti ára: 2750 Ft
Kedvezményes ára a kiadónál 2000 Ft

Vásárláshoz, megrendeléshez kérjük, kattintson a megfelelő menüpontra

Ide kattintva bepillanthat a könyvbe >>