Elérhetőségeink


Cím
1125 Budapest (XII. kerület)
Virányos út 16.

Telefon
061/200-24-41061/200-24-41
0670/77 64 775

Email
info@baberkiado.hu
pakozdijudit@gmail.com


Előkészületben


Pákozdi Judit

Kárpátaljai kóstoló


Ez a könyv 1992-ben látott először napvilágot. Nem szokványos szakácskönyv, hanem a szabolcs-szatmárihoz hasonló, ám a Kárpátok közelségének köszönhetően tejben, vajban, ízekben gazdag kárpátaljai magyar konyha még fellelhető, eredeti ételleírásainak gyűjteménye, ami így, ilyen összeállításban korábban soha, sehol nem jelent meg. Ez a gyűjtemény szinte az utolsó pillanatban készült, hiszen a régi tudást, szokásokat, ízeket őrző emberek, asszonyok egyre fogynak, a fiatalok konyhája pedig a globalizáció hatására visszafordíthatatlanul átalakulóban van.


A szerző, Pákozdi Judit gasztronómiai újságíróként évekig járta Kárpátalját, hogy a még fellelhető, eredeti recepteket összegyűjtse, lejegyezze. Étkezési hagyományokkal, szokásokkal foglalkozó szakember, ki a kötetet néprajzi tanulmánnyal kiegészíthette azonban nem akadt akkoriban. Segítséget a kárpátaljai tanítók nyújtottak: dolgozatot írattak az általános iskolát éppen befejező tanulókkal, akik feladatul kapták, hogy odahaza nagyszüleiket, idős családtagjaikat faggassák ki mindarról, amit az emlékezetük még őriz a családi konyháról, a hétköznapi és ünnepi szokásokról. Dolgozataik alapján Penckóferné Punykó Mária beregszászi tanárnő, mesegyűjtő állította össze a könyvet bevezető írást, így egy igazán hiteles étkezési hagyományokat, szokásokat bemutató ismertetővel lett gazdagabb a kötet.


A Kárpátaljai kóstoló sajnos csak Magyarországon volt kapható, mert 90-es évek gazdasági válsága Kárpátalján lehetetlenné tette a könyv terjesztését. Így valójában azokhoz nem jutott el, akiknek eredetileg készült. Ezt a hiányt szeretné most a Babér Kiadó pótolni. Tervei szerint ez év végére, az eredetileg fekete-fehér kiadású kötet átdolgozva, színes képekkel kiegészítve újra megjelenhet.

Első kiadás 1992. Új Mandátum Kiadó

252 oldal, 222 recept


Ha Ön előjegyzésben megrendelné a kötetet, kérem, jelezze a kiadónak levélben vagy email-ben.